#ad-45c4 br { display: none; }

współfinansowane przez EFS
  ENGLISH TEACHING
  => Realizacja projektu My beautiful country w ramach programu ENGLISH TEACHING
  => Sprawozdanie z realizacji umowy dotacji w ramach Programu 2English Teaching 2012r.
  Zagraniczna mobilność edukacyjna nauczycieli
  Erasmus
  Rada Rodziców
  Świetlica
  Sukcesy
  Księga gości
  Kronika szkoły

Jesteś 102380 odwiedzający

Dziękujemy!

OPIS ZREALIZOWANEGO PROJEKTU

Bezpośrednimi odbiorcami projektu byli wyłonieni wcześniej uczniowie z klas IV-VI Szkoły Podstawowej w Charłupi Małej. Pośrednimi odbiorcami projektu byli rodzice naszych uczniów i zaproszone dzieci z innych szkół oraz nauczyciele. Pośrednio odbiorcą była też nasza gmina, ze strony której możemy liczyć na współpracę i przychylność.Grupa odbiorców bezpośrednich liczyła pierwotnie 15 uczniów, ale później w projekcie uczestniczyło 30 uczniów.Całkowita wartość projektu wyniosła 17 334zł, zaś wartość dotacji to 11 700zł.
W ramach projektu przewidzianych było przynajmniej 60 godzin zajęć z j. angielskiego i zajęcia wokalne. Jednak ze względu na ilość uczniów liczba zrealizowanych godzin prawie się podwoiła, jako że zajęcia odbywały się w dwóch grupach. Pierwsze zajęcia w ramach projektu rozpoczęły  się 14 września 2012r, zaś ostatnie zakończyły się 29 listopada 2013r.
     W ramach projektu realizowane były różne działania mające na celu rozwijanie pasji i zainteresowań uczniów związanych z efektywnym wykorzystaniem języka angielskiego do opowiadania o swoim miejscu zamieszkania, regionie i innych ciekawych miejscach w Polsce. Innym ważnym celem projektu było promowanie własnego regionu i kraju oraz integracja uczniów.
       Wszystkie działania wynikające z projektu realizowane były metodami aktywnymi, a uczestnicy projektu mogli korzystać z zasobów Internetu, biblioteki szkolnej wzbogaconej o różne pomoce dydaktyczne zakupione z przyznanych środków, oraz sprzętu multimedialnego również dofinansowanego z programu English Teaching.

W ramach projektu częściowo finansowane były 2 wycieczki: do Warszawy i Wrocławia. Pierwsza z nich, do Warszawy, odbyła się w listopadzie 2012r. Wycieczka do Wrocławia została zorganizowana we wrześniu 2013r. Wszystkie założone cele projektu zostały osiągnięte
   W dwóch pierwszych miesiącach (wrzesień i październik) uczniowie wykonywali plakaty i foldery swojej miejscowości pt: My village. Uczniowie opisywali urokliwe miejsca w swojej okolicy. Najpierw fotografowali te miejsca, a potem w grupach tworzyli opisy do każdego miejsca.  Opisano między innymi znany w Polsce kościół, stary pałac. okolice rzeki Warty i inne mniejsze, ale urokliwe miejsca. Dwa duże foldery miejscowości zawisły na specjalnie przygotowanej gazetce poświęconej realizacji projektu w ramach Programu ET.
    Od listopada do lutego przygotowywaliśmy przewodnik po regionie z opisem znanych i ciekawych miejsc w regionie, czyli takich, które można polecić turystom. Przy tym działaniu uczniowie korzystali z komputerów, Internetu, przewodników, słowników i broszurek. W przewodniku opisano kilka znanych miejsc w Sieradzu i pobliskie miejscowości. Jeden z przewodników został podarowany jednej z lokalnych szkół w ramach współpracy międzyszkolnej.
  Od marca do maja uczniowie stworzyli kilka prezentacji multimedialnych na temat znanych i ciekawych miejsc w Polsce. Przygotowanych zostało kilka  prezentacji o takich miastach jak:  Warszawa,  Kraków, Poznań, Wrocław i Toruń. Powstały też dwie prezentacje multimedialne o polskich górach i ciekawych miejscach nad morzem. W przygotowaniu prezentacji o Warszawie pomogła wcześniejsza wycieczka do Warszawy, która odbyła się w listopadzie 2012r. Podczas wycieczki fotografowaliśmy znane i ciekawe miejsca w stolicy. Przywieźliśmy też sporo broszurek z opisem tych miejsc, które wykorzystaliśmy do stworzenia prezentacji multimedialnej o Warszawie.
  Bardzo ciekawym punktem naszej wycieczki była wizyta w Ambasadzie Amerykańskiej. Podczas spotkania z dyplomatą amerykańskim, uczniowie mogli poznać znane i ciekawe miejsca w Ameryce oraz dowiedzieć się trochę o niektórych amerykańskich tradycjach świątecznych i zwyczajach Amerykanów. Była to pewnego rodzaju krótka podróż po Ameryce. Spotkanie trwało prawie 2 godziny i odbywało się w języku angielskim. Uczniowie byli bardzo zadowoleni rozmawiając po angielsku z przedstawicielem ambasady. Pytania ze strony uczniów dotyczyły zazwyczaj tego, co się w Polsce podoba Amerykanom, jacy są Polacy w oczach Amerykanów, itp. Kilka miesięcy później, tj. we wrześniu 2013r. odbyła się druga wycieczka, tym razem do Wrocławia. Kierownikiem wycieczki była Pani Katarzyna Miziała. Była to jednodniowa wycieczka, a jej istotnym punktem był udział dzieci w Europejskim Dniu Języków Obcych. Uczniowie słuchali wtedy piosenek obcojęzycznych, uczestniczyli w inscenizacji promującej uczenie się j. angielskiego i otrzymali ciekawe materiały na ten temat.
   W maju udało nam się przygotować inscenizację pt: Europejscy goście w naszej szkole. Była to zintegrowana inscenizacja promująca nasz kraj i wartości europejskie. Została przygotowana we współpracy z nauczycielem j. niemieckiego Panią Moniką Majczak. Opowiadała o tym jak gość z Anglii (osoba grająca rolę)  zauroczył się Polską, a właściwie tym, co widział po drodze, gdy do nas przybył. Gość był tak mile zaskoczony Polską, że postanowił przeprowadzić  wywiad z naszym rodakiem na temat tego, co go zainteresowało w naszym kraju. W przedstawieniu brali też udział inni goście (ucharakteryzowani uczniowie), którzy w humorystyczny sposób opowiadali o swoich krajach i tradycjach. Na inscenizację zostały zaproszone dzieci z pobliskiego Domu Dziecka. Po inscenizacji były wspólne zabawy i quizy, konkursy z nagrodami oraz drobny poczęstunek dla zaproszonych dzieci.

W grudniu 2012r. oraz w czerwcu, wrześniu i październiku 2013r.  grupa uczniów z klasy V i VI, pod kierunkiem nauczyciela muzyki Pana Rafała Lisowskiego, nagrała kilka piosenek pt: "Christmas Time", "The Vistula River flows" czyli Płynie Wisła, płynie i "War, the little war" (Wojenko, wojenko)
Piosenki te były prezentowane podczas imprez szkolnych, tj. jasełek, świąt szkolnych i apeli w obecności przybyłych gości.

Arleta Gutkowska

DYREKTOR SZKOŁY

mgr Wanda Bartosińska
nauczyciel dyplomowany